Startside
Op

Da Muren faldt
- introduktion til hjemmesiden Secret prisons for teens

For snart 18 år siden faldt muren.

Med min baggrund fra det en lykkelig ting. Jeg skulle ikke længere bekymre mig for, hvad arkivet nede i Berlin havde af registreringer om min person. Måtte Warszawa-pagten invadere Danmark, havde de næsten 100 procent sikkert en billet til undertegnede, så jeg kunne komme på genopdragelse i Sibirien. Men med murens fald var dette slut. Vi kunne nu leve som frie mennesker under ansvar.

Men hvordan er det så gået. Jo, vores erhvervsliv er blevet reguleret og vi indrapporterer som aldrig før til det offentlige. Vi er kontrolleret i hoved og den anden ende via kameraovervågning på vore landeveje. Vi må snart ikke længere ryge på offentlige steder og kan nu udleveres til diverse lande for forbrydelser uden nogen særlig retsgaranti.

For at se hvordan at fremtiden kan komme til at se ud, når det drejer sig om den personlige frihed, tog jeg en opfordring til mig om at se på hvordan dobbeltindkomstsamfundet og familielivet havde udviklet sig i de land, som vi om nogen modtager nye tendenser og strømninger fra - USA, når hverdagskriser trænger sig på med hensyn til vores afkom.

Det blev en rystende tur og en slags deja-vu til de beretninger, min familie kunne diske op med i forbindelse med min mors families fordrivelse fra Virpuri. En rejse en i et miljø, hvor at man savner fuldstændig forståelse for forandring, andres holdninger. En rejse ind i en verden, hvor at man behandler ens afkom ud fra ens egen holdninger med en forventning om at de måtte vokse op i ens eget billedet og leve som man selv gør, selv om deres voksenliv kommer til foregå 10 - 20 år ud i fremtiden, hvor at præmisserne er nogle andre. Hvor var internettet, MP3 og Harddiskrecorder for 10-15 år siden? De unges sociale liv er et andet i dag end for 10-15 år siden? Det vil være anderledes om 10-15 år.

Der blev hjemmesiden Secret prisons for teens født. Den rummer en liste over steder som aldeles ikke er for børn.

Med venlig hilsen

Carsten Overgaard

Her er nogle af de ting, som jeg fik afdækket.

Adfærdsforandringsindustriens historie

Burrhus Frederic Skinner er den åndelige fader for industrien.(http://en.wikipedia.org/wiki/B._F._Skinner) Hans teori omkring Skinner box er grundlaget for den pædagogik, som praktiseres af forældre, som lader deres barn indskrive på disse "skoler". En barn, som holdes isoleret i et kontrolleret miljø ville ikke kunne påføre sig selv skade eller blive udsat for skadelige fristelser fra det omkringliggende samfund.

Omkring 1970 åbnede den første egentlig egentlige skole - Provo Canyon School. Denne skole har været lukket af myndighederne flere gange, men er hver gang genåbnet med løfter om bedre behandling.

Den fik i 1982 følgeskab af CEDU - en kæde af skoler, som lukkede i 2005 som følge af sagsanlæg for overgreb, men kæden nåede at sætte sit præg på de kendtes børn. Børn af bla. Barbara Walters og Roseanne Barr gik der, imens at forældrene havde travlt med deres egen karriere. Paris Hilton blev sendt der, fordi at hun fik en fyr, da hun blev 17. Resultatet af hendes behandling ses jvf. kilder tæt på hende tydelig i dag. Lige som mange tidligere ofre kan hun heller ikke længere stole på medmennesker i et forhold.

De to store selskaber indenfor industrien WWASP og Aspen Education Group åbnede sidst i 80'erne. Hvor WWASP nærmest er en sekt, som tvinger forældrene til marathon seminarer for at de skal kunne modstå råb om hjælp fra deres egne børn, så arbejder Aspen meget med medierne. Programmer, som "Brat Camp", "Britain Youngste Boozers" og "I know what you ate last summer" er alle optaget hos Aspen, men også "Dr. Phil" bruger Aspen meget.

Tidslinie i hovedtræk: (under opbygning)
År Begivenhed
1971 Provo Canyon School åbner
1977 Robert Lichfield ansættes på Provo Canyon School
1987 Robert Lichfield overtager driften af Brightway Adolescent Hospital in St. George og starter Cross Creek School
1988 WWASP etableres som parably-organisation for Lichfield's skoler
1989 En ejerkreds af plejehjem danner, hvad der bliver grundlaget for Aspen Education Group.
1996 Mexicos regering lukker Sunrise Beach - en af WWASP's skoler. Det er første, men ikke sidste gang at de gør det.
1998 Den tjekkiske regering lukker Morava Academy - en af WWASP's skoler. De Europæiske lande beskyldes for at have et kommunitisk livssyn, når de ikke tillader "behandling" af syge børn.
2002 Brightway lukker på grund af varsling af en undersøgelse. Mexico lukker "High Impact" - en boot camp, hvor børn lå bundet i hundebure (Se photo gallery in link).
2003 Costa Rica lukker Dundee Ranch - endnu en af WWASP skoler.
2004 Mexico lukker 3 af WWASP skoler. Deriblandt Casa by the Sea
   
   

At sende barnet bort:

"Jeg er så træt af min unge".
"Der blev så stille i huset, da ungen kom efterskole"
"Folk vender tilbage til parcelhuskvarteret, hvor der er egen indgang for teenageren (TV-reklame)".

Denne artikel fra Berlingeren viser at der for forældre i USA er en anden løsning. De kan hyre en teenage-transportør til at sende unge på genopdragelse. Der er uden tvivl utallige forældre i Danmark, som ville ønske at de havde samme muligheder.

TV's bedrag - eksempel 1:

Dr. Phil:

I show nr. 706 - "I love myself" hamrer den gode doktor ud efter et forældrepar, som dumpede deres datter på "Casa by the sea" under påskud af hun skulle på ferie.

Den onde stedmor fortæller: We looked for behavioral schools, and we finally found one in Mexico. We told her that we were going on vacation, and when we got there, Robert told Shannon that this was her new school and her new home.

Den gode doktor svarer: I have to tell you, if I take my child somewhere for whatever reason, and somebody tells me, 'You don't see her until she does A, B, and C,' and that turns out to be a year, that's not OK

I show nr. 667 - "The hunt for Amanda" ender han med at få lokket forældrene til at sende det omtalte pigebarn til Copper Canyon Academy, efter hun er rendt hjemmefra en dominerende mor og en selvudslettende far, da moderen har kritiseret hendes kærestes lave sociale status. Se hvad en elev skal udføre for at få lov til at ringe til sine forældre overvåget her (side 15).

Og den gode doktor fortsætter. Han isolerer en anden pige i vildmarken og en gravid pige på i et specielt lukket miljø, hvor at man kan påvirke den gravide til adoption, hvis det er forældrenes ønske i show nr. 752 "Runway dramas". Pigen som blev sendt ud i vildmarken blev så bange for hvad hendes forældre nu kunne finde på at hun stak af igen efter opholdet i vildmarken. Hun havnede i fængsel, da det er en forbrydelse af rende hjemmefra i nogle stater.

Det er ikke slut her. "'Afraid of My Child's Behavior' Update" En 16 årig dreng sagde OK for at blive afrettet i vildmarken (med hænderne på ryggen eftersom muskelmænd stod klar i kulissen), men han blev efter turen i det fri låst inde et andet sted, som en del af underholdningen ("The Realities of Rehab"). Aspen Ranch har et program, som først ret sent i processen tillader besøg.

Hvad mener den gode doktor egentlig? Er det OK at låse ungerne inde, hvorefter at de skal løse nogle opgaver for at blive tilgivet, eller er det kun OK, når den er annoncøren, som gør det?

TV's bedrag - eksempel 2:

Kæft, trit og retning alias Brat Camp

Europæiske forældre har det svært. Ungerne hygger sig lidt for meget og uden forældreopsyn kan det ende med stenkast, hærværk, drikkeri, sex og måske lige frem stofmisbrug.

Samtale kræver meget af forælderen og i gamle dage kunne man nøjes med at svinge koteletten og så var det overstået. Det kan man ikke mere - heldigvis.

Nogle TV-producenter finder så ud af at man bare kan sende ungerne af sted til USA, hvor de kan få en ordentlig opdragelse.

Hele 3 gange sendes engelske børn derover alene. Man er kraftig nød til at beskære opfølgningsudsendelserne, da resultatet ikke er lige godt for alle ungerne. Undervejs udsættes de for en behandling, som grænser til mishandling.

Serie 1 blev filmet hos Redcliff Ascent (RCA) i ødemarken. Her bruger man positiv motivation til at få ungerne til at gå. Tryk på bestemte steder halsregionen og i armhulen, som kan være smertefuld og få en "sitter" op og gå igen. Således forklaret i denne video-klip. RCA ville ikke medvirke i de efterfølgende sæsoner, da de følte at de måtte pakke tingene for meget ind og dæmpe sig på grund af optagelserne (link se side 4 "performance mode").

Serie 2 blev filmet på Turnabout Ranch, som også skal bruges til en tysk og hollandsk version i 2007. Her bliver børnene tvunget til at sidde i en sten-cirkel i dagevis. De må ikke ligge ned, da formålet er at påføre dem stress og sikre sig deres aktive medvirken til at komme videre i programmet. At fastholde en person i en stress-agtig position i en lang tid, er forbudt hvis det drejer sig om en krigsfange jvf. en landretsdom i Danmark. Hvorfor har krigsfanger større rettigheder end børn?

Serie 3 blev filmet hos Aspen Achievement Academy, som er regnet for en blød version indenfor konceptet vildmarksterapi, men hvordan ser en hård udgave ud? Bemærk hvad vagter siger, når de beroliger ungen i video-klip nr. 1 og hvad kommentatoren siger i video-klip nr. 2.

Serie 4 blev skudt efter et andet koncept. Nu skulle forældrene med på et 6 ugers ophold i ødemarken. Stor fiasko. Forældrene kunne ikke tåle forholdene i ørkenen og upåagtet at børnene faktisk blev overhøflige, så valgte nogle af dem at tage hjem før tid med barn.

Serie 5 bliver efter samme koncept som serie 4, men kortere - 3 uger - for at forældrene kan tåle at være med.

Hvis voksne mennesker ikke kan tåle forholdene, hvorfor må børnene så?

TV's bedrag - eksempel 3:

TV2 viste et program, som hedder "Britian youngest boozers" under titlen "Teenagere på druk". Her viser man to forsøg på at blive afvænnet. Forsøget som foregik i England endte ikke så godt. Ungen som kom fra et hjem, hvor faderen sad og små-pimpede hele tiden, vendte hjem efter en nat på afvænningshjemmet.

En engelsk pige blev sponseret til at opholde sig hos SUWS - et vildmarksprogram i USA. Hun var ædru, da hun kom hjem. Det var en stor marketingsmæssig succes for SUWS, som er ejet af Aspen Education Group.

Men hendes hjemlige omgivelser var ikke ændret. Hun boede stadig i et kvarter, hvor at alle de unge drak. Hvis hun ikke kunne opretholde sin nye linie, hvad så? Derfor så Aspen Education Group en mulighed for at tilbyde hende en uddannelse. Pigebarnet sagde ja og blev fløjet til "Academy at Swift River" (ASR)

Desværre tilbyder de ikke rigtig nogen undervisning på stedet, som er anerkendt af det amerikanske undervisningsministerium. Der er tale om et privat fængsel, som giver hendes muligheder for at forblive ædru, da det ligger ude i det rene ingenting.

Morale. Du kan afvænne alkoholikere i SUWS's regi. Men for at sikre at det holder, skal du spærre ungen inde bagefter.

De kom aldrig hjem. Liste med de kendte dødsfald.
Sammenligning på amerikansk
Boarding School (BS) Therapeudic boarding school (TBS) / Wilderness Therapy Jail
Normal kids either live among the community or go home to it regularly. TBS kids are locked up witout trial for indefinite sentences Jailed convicted criminals have the right to representation and an appeal. They have a good idea of when they will be free
Normal BS/ school first and foremost about school TBS kids get 1/2 an academic education because so much time is devoted to "therapy"
 
 
Normal school kids learn about life from making mistakes and choices TBS stops kids from making realistic choices  
Normal therapy is voluntary. if the patient is just not feeling it they go somewhere better for them. TBS Forces therapy  
Normal school offers recreational activities and opportunities for healthy competition. Sullen chess players are not forced to run if it is not their thing. Blokey boys are not forced to dress in drag to get out of their comfort zone! TBS uses exercise to punish  
Normal BS sometimes has strict but usually fair rules. The whole family makes the decision as to whether this is what their child will benefit from this TBS has rules which apply in a focault thesis but not in any actual world setting  
Normal BS has houses and year levels appropriate ot age and academic skill. These build comraderie but do not replace the family TBS has pretend "families" and Peer Groups made up of perfect stangers which replace a real family.  
When a normal boarding school kid tells mum that they are homesick and cant wait to be home they are reminded of how the holidays, next home weekend etc is just around the corner. Worried mums who follow up with those in charge are encouraged to call in or see how their child is doing in a day or 2 At TBS a home sick kids is made to suck it up for a year. Worried parents are told the kids is just making shit up  
At normal BS mail and phone calls are uncensored. parents would be puzzled at the suggestion that somebody else would have the right to interfere with the relationship between them and their child At most TBS censorship is encouraged. Parents apparently have no issue with assuming a stanger knows their child better than they  
Summer camp keeps kids busy and entertained Wilderness keeps kids busy and penalised for their sins and transgressions  
     
Da Muren faldt